perjantai 3. elokuuta 2012

Maalaissämpylät (Kaljaleipä)

Mietin yhtenä päivänä, että mihin voisin käyttää kaljamaltaita, joita on melkein koko pussillinen kaapissa. Selailin kokkikirjojani ja törmäsin tähän ohjeeseen. Seuraavana päivänä aloin tuumasta toimeen ja leivoin sämpylät hyvän ystäväni ollessa kylästelemässä luonani. Paahtaessani kaljamaltaita tuoksu oli sen mukainen ja ystäväni totesi, että mitä kaljaleipää minä teen. Ehkäpä juuri sitä, mutta lopputulos on taatusti aromien arvoinen!

Mallas tuo juuri sopivasti makua sämpylöihin ja niiden rakenne on todella pehmeä ja kuohkea! Eikun vaan paahtamaan kaljamaltaita!


Noin 20 kpl

1 dl kaljamallasta

5 dl vettä

1 dl maitoa

25 g hiivaa

1 rkl suolaa

2 rkl hunajaa

2 dl ruisjauhoja

n. 9 dl vehnäjauhoja


Paahda kaljamaltaita kuivalla teflonpannulla hetken aikaa. Nosta jäähtymään.

Murenna hiiva kulhoon ja kaada päälle kädenlämpöinen vesi-maitoseos. Lisää joukkoon suola, hunaja ja kaljamaltaat. Alusta taikina jauhojen kanssa löysäksi. Anna kohota noin tunnin ajan. 

Ripottele leivinalustalle runsaasti jauhoja ja kumoa löysä taikina varovasti jauhojen päälle.  Älä vaivaa, etteivät ilmakuplat hajoa. Taputtele taikina kevyesti jauhotetuin kämmenin suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Leikkaa taikina ensin viideksi suikaleeksi ja suikaleet samankokoisiksi paloiksi. 

Nostele palat leivinpaperoidulle uunipellille. Paista sämpylöitä 250 asteessa noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä ritilällä peittämättä, jotta kuoresta tulee rapea.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti