Mietin
yhtenä päivänä, että mihin voisin käyttää kaljamaltaita, joita on
melkein koko pussillinen kaapissa. Selailin kokkikirjojani ja törmäsin
tähän ohjeeseen. Seuraavana päivänä aloin tuumasta toimeen ja leivoin
sämpylät hyvän ystäväni ollessa kylästelemässä luonani. Paahtaessani
kaljamaltaita tuoksu oli sen mukainen ja ystäväni totesi, että mitä
kaljaleipää minä teen. Ehkäpä juuri sitä, mutta lopputulos on taatusti
aromien arvoinen!
Mallas
tuo juuri sopivasti makua sämpylöihin ja niiden rakenne on todella
pehmeä ja kuohkea! Eikun vaan paahtamaan kaljamaltaita!
Noin 20 kpl
1 dl kaljamallasta
5 dl vettä
1 dl maitoa
25 g hiivaa
1 rkl suolaa
2 rkl hunajaa
2 dl ruisjauhoja
n. 9 dl vehnäjauhoja
Paahda kaljamaltaita kuivalla teflonpannulla hetken aikaa. Nosta jäähtymään.
Murenna
hiiva kulhoon ja kaada päälle kädenlämpöinen vesi-maitoseos. Lisää
joukkoon suola, hunaja ja kaljamaltaat. Alusta taikina jauhojen kanssa
löysäksi. Anna kohota noin tunnin ajan.
Ripottele
leivinalustalle runsaasti jauhoja ja kumoa löysä taikina varovasti
jauhojen päälle. Älä vaivaa, etteivät ilmakuplat hajoa. Taputtele
taikina kevyesti jauhotetuin kämmenin suorakaiteen muotoiseksi levyksi.
Leikkaa taikina ensin viideksi suikaleeksi ja suikaleet samankokoisiksi
paloiksi.
Nostele
palat leivinpaperoidulle uunipellille. Paista sämpylöitä 250 asteessa
noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä ritilällä peittämättä, jotta kuoresta
tulee rapea.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti